Wel eens gehoord van het uitstervende La Boule?
Het is een tafelspel dat enorm veel lijkt op roulette, maar toch heel anders is. Het is enorm vereenvoudigd door de opties een stuk minder te maken bijvoorbeeld en nog een paar duidelijke verschillen.
Een stuiterbal
Bij La Boule wordt eerlijk waar een stuiterbal gebruikt. Deze is ook een stukje groter dan het balletje dat we gewend zijn bij het gebruikelijke roulette. Ook draait het wiel bijvoorbeeld niet rond, alleen het balletje wordt in een ronde schaal langs de zijkant ingegooid zodat het in eerste instantie rond de schaal zoeft. Zodra het de kuiltjes (geen vakjes) tegen begint te komen begint het te stuiteren en is het afwachten waar de stuiterbal terecht komt.
Wat is er nog meer anders
Nu zijn er bijvoorbeeld ook geen 36 nummers, maar 9. Er is ook geen 0, maar wel een 5. Deze 5 heeft dezelfde functie als de 0. Het is geen rood en geen zwart, geen even of oneven. Als de bal op 5 valt, heb je alleen maar winst als je daar zelf ook op hebt ingezet. Verder heb je wel even en oneven en zwart en rood en de 1e 4 en de laatste 4. Zou je hier een roulette strategie bij nodig hebben?
De spelregels
Voor alle duidelijkheid, de 1, 3, 6 en 8 zijn zwart en de 2, 4, 7 en 9 zijn rood. Het cijfer 5 is dus geen van alles, vergelijkbaar met de groene 0 bij roulette. Iedereen kan zijn inzet plaatsen en dat mag ook nog als de bouleur, niet croupier, de bal al in de schaal heeft afgevuurd. Grapje, gegooid. Ook niet superhard, want anders ben je die stuiterbal zo kwijt. Zodra er niet meer ingezet mag worden, zegt de bouleur “rien ne va plus” wat inhoudt dat je niet meer mag inzetten. De stuiterbal stuitert alle kanten op en uiteindelijk vindt het ergens in een kuiltje zijn plaats en de uitslag is bekend. De kuiltjes verschillen overigens ook nog in grootte van elkaar. Om het makkelijker te maken..
Uitbetaling
Als je ingezet hebt op een enkel nummer, inzetten op meerdere nummers met 1 inzet mag in dit spel niet zoals dat wel mag bij roulette, krijg je 7 x je inzet uitbetaald. Je hebt dan inclusief je inzet, 8 x je inzet terug. Je winstkans is dus 1 op 9, oftewel de uitbetaling is 8/9, in andere woorden 88,89%. Dit betekent dat het huisvoordeel 11,11% is. Bij roulette is dit 2,7%.
Nostalgie
Het is dus ook geen wonder dat het spel langzaam aan het verdwijnen is. Je kunt het vrijwel nergens buiten Frankrijk meer spelen, zelfs binnen Frankrijk is het nauwelijks meer te vinden. In sommige kleinere toeristische casino’s heb je nog een kans, maar je moet je afvragen of je het wel wil. Speel roulette en je hebt nog een echte kans met geld naar huis te gaan! Maar nostalgisch is het wel, is toch een beetje geschiedenis!