Vele boetes uitgedeeld door de Kansspelautoriteit
De kansspelautoriteit heeft twee boetes opgelegd voor het exploiteren van speelautomaten zonder vergunning. De hoogte van de 2 boetes tezamen is bijna 100.000 euro. De Wet op de kansspelen bepaalt dat een kansspel alleen mag worden aangeboden als er een vergunning is verleend.
De eerste boete is opgelegd aan Schinveld B.V. voor het exploiteren van 45 speelautomaten zonder vergunning. Dit gebeurde in een amusementscentrum in de gemeente Schinveld. Het bedrijf had de speelautomaten overgenomen, maar had geen vergunning om ze te exploiteren. Dit was nog steeds het geval tijdens een tweede bezoek van inspecteurs van de kansspelautoriteit. Dit resulteerde in een boete van ruim 86.000 euro. De automaten in kwestie zijn nu verkocht aan een partij die wel een exploitatievergunning heeft. Dit maakt een einde aan de illegale exploitatie.
De boete van meer dan 11.000 euro is ook opgelegd voor het exploiteren van speelautomaten zonder vergunning. Uit het onderzoek van de KSA is gebleken dat de betrokken partij ook na intrekking van de vergunning voor dit doel is blijven opereren. In dit geval vond de operatie plaats in vier cafés in Amsterdam en omgeving.
Intrekken vergunningen
Verder werden er in 2019 door de KSA 41 exploitatievergunningen voor speelautomaten ingetrokken, bijvoorbeeld als gevolg van het niet betalen van kansspelheffing of een tussentijdse toets in het kader van betrouwbaarheid. Soms wordt een exploitatievergunning op eigen verzoek ingetrokken, bijvoorbeeld in geval van bedrijfsbeëindiging.
Boetes online aanbieders
Ook de online sector heeft het zwaar te verduren gehad tijdens het jaar 2019. In dit jaar zijn er voor 3,5 miljoen euro aan boetes opgelegd. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2018, toen er voor ruim 1,7 miljoen aan boetes is gegeven.
Ksa-voorzitter René Jansen: ‘Het online kansspelaanbod is enorm. Bij handhaving moeten keuzes worden gemaakt. Medio 2017 heeft de KSA, in afwachting van de legalisering van online gokken, de criteria aangescherpt die zij gebruikt om online aanbieders te selecteren voor handhavende maatregelen. Die criteria zijn er allemaal op gericht de Nederlandse consument te beschermen tegen illegaal online aanbod. Partijen die bijvoorbeeld gebruikmaken van de Nederlandse taal, Nederlandse symbolen en Nederlandse betaalmiddelen, krijgen met de KSA te maken. De verdubbeling van het boetebedrag heeft meerdere oorzaken. Zo is de basisboete verhoogd, er zat een recidivist bij en er zijn meer grote aanbieders beboet dan voorheen.’
2020
Het bestrijden van online kansspelen zal in 2020 verder gaan. Jansen: ‘Dat blijven wij doen zolang online aanbod illegaal is. Per 1 januari 2020 is ook de leeftijdsverificatie als criterium toevoegen. Illegale aanbieders van online kansspelen die de leeftijd van deelnemers niet zichtbaar verifiëren voordat het inschrijvingsproces is voltooid, krijgen met voorrang te maken met de KSA. Het voorkomen dat minderjarigen kunnen deelnemen aan kansspelen, is een belangrijke prioriteit van de kansspelautoriteit.’