De vertraging van de gokwet is een blamage
Jan Suyver nam afgelopen week afscheid als voorzitter van de Kansspelautoriteit. Tijdens een interview in het Financieele Dagblad geeft Suyver aan dat hij de vertraging van de gokwet een blamage vindt.
Suyver was zes jaar lang voorzitter van de Kansspelautoriteit. Hij is daarmee ook de allereerste voorzitter sinds de oprichting van de Kansspelautoriteit op 1 april 2012. Suyver droeg zijn positie over op 1 oktober dit jaar aan René Jansen.
Die middag werd er een uitzwaai receptie georganiseerd. Daarbij werd er voor het gemak ook een afscheidsbijeenkomst van medebestuurslid Henk Kesler en oud-directeur Marja Appelman georganiseerd. Suyver maakt van deze gelegenheid gebruik om even stevig zijn hart te luchten in een interview voor het Financieele Dagblad.
‘Nederland is bijna het laatste land in Europa dat de online kansspelmarkt niet heeft gereguleerd. Overal waar ik mijn collega-kansspelautoriteiten tref is het geregeld. In Boekarest, in Praag.’
Het was namelijk het plan om vanaf 1 januari 2015 de nieuwe Wet op de Kansspelen in te laten gaan. Door de nieuwe wet zou online gokken vanaf dat moment legaal zijn in Nederland. Tot frustratie en ergernis van Jan Suyver is dit nog steeds niet doorgevoerd. Dit zou komen door de politici in de Tweede en Eerste Kamer. Nog steeds is het onduidelijk wanneer online gokken in Nederland legaal zal worden.
Oud-voorzitter Suyver verteld dat er naar schatting zo’n 500.000 tot een miljoen Nederlanders zijn die online gokken op een online casino of een buitenlandse site die sportweddenschappen aanbiedt. Al deze Nederlanders zijn niet beschermd door de Nederlandse wet. Zo kan het zijn dat heel veel mensen worden opgelicht of nog erger, gokverslaafd raken. Suyver is bang dat de Nederlanders gewend raken aan de buitenlandse goksites zonder Nederlandse vergunning. Stel dat de kansspelwet straks wordt doorgevoerd, kan het zijn dat de Nederlanders geen behoefte hebben aan het overstappen naar een legale goksite. Dit kan veel moeilijkheden opleveren voor de Kansspelautoriteit. Dit maakt Suyver kwaad. De toekomstige taak van de Kansspelautoriteit wordt zo alleen maar moeilijker.
De nederlandse overheid lijkt hier niets aan te doen of te geven. Ze beschermen niet alleen het vlok slecht tegen deze problemen, maar lopen ook nog eens geld mis. De kansspelbelasting loopt in de miljoenen en zolang online gokken niet gereguleerd wordt, kan de Nederlandse overheid hier geen aanspraak op doen.
Vorige maand heeft minister Sander Dekker een voorstel gedaan voor een lagere regelgeving. “Te gedetailleerd” vind Suyver. Hij vind het een teken van wantrouwen. Suyver vindt namelijk dat het beter is om uit te gaan van de goede intenties van de vergunninghouders die in de toekomst zullen gaan komen. Ook vertelt hij dat hij in de 6 jaar dat hij voor de Kansspelautoriteit heeft gewerkt, nog geen grote misdaden heeft gezien.
Ook is Suyver bang dat er veel bedrijven afhaken. De kosten zijn erg hoog, zo’n 600.000 euro per jaar.
‘Hoeveel aanvragen voor een vergunning krijgen we straks? Ooit gingen we uit van vijftig tot honderd. We zullen moeten zien hoeveel hiervan overblijven. Het zou best tot een ”shake out” kunnen leiden.’