Een pilletje tegen gokverslaving
Gokverslaving is iets wat kan voorkomen bij mensen die te vaak en te lang gokken. Daar zijn allerlei therapieën voor ontwikkeld die ervoor kunnen zorgen dat de gokker van zijn/haar verslaving afkomt. Maar nu is er ook iets anders ontwikkeld door Canadese wetenschappers, namelijk een pil tegen gokverslaving.
Onderzoek
Een pil tegen gokverslaving? Dat klinkt eigenlijk te makkelijk en bijna wel onmogelijk. Maar je hebt kans dat ze binnenkort verkrijgbaar zijn! Mensen met een gokverslaving lijken qua hersenactiviteiten heel erg op mensen met een drugsverslaving. Zo is er een nieuwe kans ontwikkeld voor een behandeling van gokproblemen. Neuroloog Eve Limbrick-Oldfield en psychiater Luke Clark besloten om een onderzoek te starten naar een nieuwe oplossing voor gokverslaafde. De twee onderzoekers van de University of British Columbia in Vancouver, Canada publiceerde vorig jaar een artikel met verrassende informatie in het wetenschappelijke tijdschrift Translational Psychiatry.
Plaatjes kijken
Limbrick-Oldfield en Clark lieten 38 proefpersonen naar verschillende afbeeldingen kijken. Dit deden de proefpersonen terwijl ze in een MRI-scanner lagen. Het waren niet zomaar proefpersonen. De helft heeft een gokverslaving, de andere heeft heeft geen gokverslaving. Een deel van de afbeeldingen ging over gokken, een ander deel van de afbeeldingen niet. Dit onderzoek is voorgaande jaren ook met mensen met een drugsverslaving gegaan. Wat blijkt nou, dat mensen met een gokverslaving dezelfde soort hersenactiviteit hebben wanneer ze naar roulettetafels en gokkasten kijken als mensen met een drugsverslaving die naar plaatjes van drugs kijken!
In de hersenen
In de hersenen werkt het namelijk zo. Wanneer de gokverslaafden een afbeelding te zien kreeg over het onderwerp gokken, nam de hersenactiviteit toe in de zogenaamde prefrontale cortex. Maar ook in een ander deel van de hersenen, namelijk in de insula. Waarschijnlijk zegt dit je niets maar deze twee hersengebieden zijn gekoppeld aan menselijke emoties en gedrag. Bij mensen die drugsverslaafd zijn, nam de hersenactiviteit eveneens toe in de insula en de frontale cortex.
Medicijnen
De uitkomsten van het onderzoek laat dus zien dat er grote neurobiologische gelijkenissen zijn tussen een persoon met een drugsverslaving en een persoon met problematische gokgedrag. Zoals jullie vast al weten worden drugsverslaafde behandeld met medicijnen. Dit betekend dus dat een gokverslaving schijnbaar te behandelen is met medicijnen. Clark noemt het medicijn naltrexon. Dit medicijn wordt, met veel succes, gebruikt voor drugsverslaafden om ontwenningsverschijnselen tegen te gaan.
Het klinkt allemaal heel logisch en het zou misschien wel de uitvinding zijn tegen gokverslavingen! Geloof jij dat dit zal werken?